Česko láka do krajiny americkú firmu Tesla Motors

09.01.2014 Celý región

Praha 9. januára (TASR) - Česká vládna agentúra CzechInvest sa rozhodla zabojovať o investíciu firmy Tesla Motors. Významný americký výrobca elektromobilov, ktorého akcie zažili v poslednom roku nebývalý vzostup, chce totiž v Európe postaviť nový závod na výrobu svojich modelov. Obe strany sa k správam o rokovaniach vyjadrujú len opatrne, konštatuje na svojej internetovej stránke pražský denník Mladá fronta Dnes (MF DNES).

"O záujme spoločnosti Tesla Motors realizovať investíciu v Európe vieme, starostlivo monitorujeme jej aktivity a v USA vyvíjame potrebné kroky pre získanie prípadnej investície," povedala pre MF DNES Adéla Tomíčková, hovorkyňa CzechInvest. Viac neprezradila. "Ide o veľmi citlivý projekt," vysvetlila.

Samotná Tesla Motors nechce svoju expanziu do Európy a prípadné rokovania s českými úradmi komentovať.

Firma, ktorá je aj nie je automobilkou (Tesla Motors síce autá vyrába, ale z veľkej časti je to elektrotechnická továreň), tak môže o pár rokov doplniť závody na výrobu osobných áut v Česku, kde momentálne pôsobia Škoda Auto, TPCA a Hyundai.

Tesla je prvou automobilkou, ktorá sériovo vyrába iba elektromobily. Tie sú zatiaľ pre vysokú cenu skôr luxusnou záležitosťou, vďaka dotáciám sa však v mnohých krajinách pomaly stáva z elektromobilov bežné vozidlo.

Šéf českého Združenia automobilového priemyslu Martin Jahn, ktorý stál na čele CzechInvest v čase, keď lákal automobilku TPCA do Kolína, považuje za kľúčové, aby štát dokázal presvedčiť americkú firmu dostatkom kvalifikovanej pracovnej sily.

"Faktorov na prilákanie je veľa, ale pracovná sila je tým najdôležitejším. TPCA veľmi pomohla aj pripravenosť pozemku, a tiež dobrá infraštruktúra a lokalita," spomína Jahn.

V Európe je najnovším závodom na elektromobily podnik BMW v Lipsku. Česko naposledy prilákalo automobilku Hyundai do Nošovíc, aj vďaka nej ročná produkcia v krajine presahuje milión vozidiel. Český štát Hyundai podporil aj priamo, prostredníctvom daňových úľav, za čo vznikli na severe Moravy tisíce nových pracovných miest.

V Česku si ľudia podľa oficiálnych štatistík kúpili vlani 37 nových elektromobilov. V skutočnosti je ich viac, niektoré sú totiž registrované v zahraničí.
 

Vyberte región